Træet er allerede pyntet
Livsstil

Manglende julestemning og Corona træthed

Manglende julestemning og Corona træthed kommer det til at handle om i dag. Desværre.

Læste noget klogt og sjovt

Egentlig ville jeg ikke skrive noget om Corona eller hvor trist det hele er i år. Men for et par dage siden læste jeg et indlæg ovre hos vores allesammens Line Baun Danielsen, om netop dette emne. Det fik mig til at reflektere lidt over tiden vi er i lige nu og hvordan jeg egentlig selv har det, med det hele. Hvad jeg selv gør for, at overleve med forstanden i behold.

Hvor er julestemningen?

I dag tog jeg mig selv i at tænke, at jeg slet ikke er i julestemning i år. Mig, der plejer at skråle med på alle julesangene hver dag i december. Mig, der plejer, at glæde mig til vores store julefest 4. søndag i advent, med alle børn, svigerbørn og børnebørn (som er aflyst i år). Mig, der plejer at hygge for vildt op i hele huset OG på loftet til Julemanden kommer.

Ja, jeg kan slet ikke finde julestemningen i år!

Men så sagde jeg også til mig selv, efter lidt bekymringstid: “Nu tager du dig bare sammen. Vi skal stadig fejre juleaften her i huset (7 mennesker). Der skal stadig julepyntes og hygges op, så vi kan få en dejlig juleaften.” Kom så! Så nu er tret pyntet, 10 dage før juleaften. Det er aldrig før sket i mit liv, at jeg har haft et pyntet træ før den 22. Men det er hyggeligt, at gå og kigge på.

Line’s 13 råd mod Corona-kuller er super gode og sjove. Men jeg har alligevel vovet, at tage den lidt længere ud og derfor kommer her mine forslag til, hvordan vi kan undgå, at nedsmelte helt og måske kan komme ud på den anden side af Lortesygdommens år, med forstanden bare nogenlunde i behold:

Faste rutiner

1 Skab faste rutiner i din hverdag. Uanset om COVID-19 er skyld i, at vi arbejder hjemmefra, har mistet jobbet eller er nødt til at leve isoleret, er det super vigtigt, at have faste rutiner i hverdagen.

Jeg stræber efter, at stå op på samme tid hver dag og eftersom vi begge arbejder hjemmefra, så planlægger vi dagen, mens vi nyder den første kop kaffe. Vi planlægger ofte frem i tiden. F.eks. noget som vi kan gå og glæde os til i et lille stykke tid. Selvom det ikke er en tur ned til huset i Spanien, er det skønt at have noget at se frem til. Det kan f.eks. være en gåtur sammen ude i skoven eller en køretur til en anden by, for at spise frokost (duer så desværre ikke lige p.t.). Hyggetid med kær veninde eller en god ven. Der er masser af muligheder…

Ræk ud til andre

2 Jeg rækker ud til andre. COVID-19 er en del af vores hverdag, om vi vil det eller ej. Det er ikke kun de andre, som skal komme til mig – jeg skal også række ud. Vi skal holde vores sociale liv intakt ved at finde nye måder at se vores venner og familie på – især fordi vi er både ældre (Rene) og lidt i risikogruppen.

Jeg forsøger, at sætte tid af til at tale i telefon med min mor, en datter eller en veninde hver dag. Det er supervigtigt, at huske på de nære relationer i denne her tid. De er med til at fastholde os i noget, som ligner det normale. Plus, måske de nære relationer har brug for en opringning. Der er jo andre end mig, som er ved blive småtossede af alle de restriktioner, unge som gamle…

Køb ind på nettet

3 Køb ind på nettet. Ja, fra i dag og især fra den 25. er der ikke så meget at rafle om. Der bliver det jo den eneste udvej, når shoppegenet skal masseres. Men det er da også skønt, at gå og glæde sig til posten eller kureren kommer med pakker, ikke?

Jeg er ved at være mega god til, at finde på ting til huset eller haven, mig selv og Rene, som vi ikke allerede ejer og netop derfor er nødt til at købe. Rene har det faktisk magen til mig, så fedt nok.

Lær noget nyt

4 Jeg elsker at lære nyt. Nu er jo et oplagt tidspunkt, at lære nyt på. Nu, hvor vi ikke kan have det sociale liv, som vi plejer at bruge tid på. Jeg er stadig i gang med mit spansk kursus online. Men der er tusindvis af ting, man kan lære sig online eller hands-on. Bare spring ud i det og Googl dig til ny lærdom.

Jeg bliver så glad i låget, når jeg har lært noget nyt. Eller har genoptaget noget, som jeg elskede, at lave engang tilbage i tiden. Som f.eks. at sy og strikke. Det hygger jeg mig med og så kommer der da også nogle ret fine ting ud af det hen ad vejen.

Frisk luft og motion

5 Vi får frisk luft og motion hver dag. At komme ud i luften styrker jo immunforsvaret og sindet og giver energi.

Især min ret seje mand er god til at komme ud og gå hver dag. I hele 2020 indtil i lørdags havde han gået 2059 km!! Goddammit!! Jeg er bedre til at træne indendøre på min yogamåtte og så gå små ture ude i haven og kigge til hønsene. Men jeg vil gerne gå med, når min krop er frisk til det. Ja, det er det med ryggen som driller.

Giv den julegas!

6 Fyld huset med julepynt, stearinlys og dejlig julemusik. I virkeligheden har vi sindssygt god tid til at julehygge i år og så skal den da bruges fornuftigt, den tid. Så frem med alt det julehejs, vi overhovedet kan komme i tanker om.

I mine juleplaner er der f.eks.at jeg skal eksperimentere med at tørre appelsinskaller i ovnen. De skal bruges til at putte indimellem pynten rundt om i huset, hvor de skal sprede dejlig duft sammen med gran og kanelstænger.

Bekymringstid

7 Jeg har tilladt mig, at indføre bekymringstid hver dag. Det må man godt. Her under Corona har vi oplevet et kontroltab, og nogle gange overvælder bekymringerne mig et øjeblik. Derfor er det vigtigt for mig, at afstte lidt tid til at få placeret tingene på de rette hylder. At tage bekymringerne alvorligt og måske finde på nogle løsninger på de konkrete bekymringer. Hvis det er muligt overhovedet.

Jeg har skrevet en del ned om mine bekymringer og frustrationer allerede. Det er altså altid god terapi, så jeg undgår, at bekymringerne får lov til at forstyrre nattesøvnen. 

Jeg vil have glæden i mit liv

8 Jeg VIL have glæden i mit liv! F.eks. glæde mig over, at jeg rent faktisk HAR folk og mennesker omkring mig, som jeg savner og gerne vil passe på. Og som savner mig og os. En klog dame sagde forleden, at vi skal huske vores naboer i den her tid. Måske de er ensomme.

Hvis man alligevel bager, så stik naboen en dåse julekager. Måske skal man lige spørge naboen, om man skal tage noget med, når man alligevel skal købe ind eller hente Bilka to-go. Det betyder meget at vide, at man bliver tænkt på, og det er rart gøre noget for folk, som har det sværere end en selv. 

De 8 råd

Det blev til 8 gode råd fra mig i dag. Jeg forsøger selv, at gøre mig umage og efterleve dem hver dag. Men jeg er kun et menneske og desværre kan jeg ikke helt leve op til mine egne gode råd hele tiden. Det vigtige er dog, at jeg har rådene som holdepunkter til de tider, hvor jeg er ved at smelte ned, ikke?

Manglende julestemning og Corona træthed – det var ordene. Fik du lidt julestemning frem alligevel? Blev du ikke lige lidt mindre Corona træt? Det gjorde jeg! Det virker sulme!

Nu er det tid til champagne!

Jeg glæder mig til at læse din kommentar!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.