Afrika - mit eventyr

Botswana – byggebranchen

Botswana - byggebranchen
D I A M A N T E R

Botswana er som jeg skrev i et tidligere indlæg, et land i en rivende udvikling…Der bygges og projekteres som ingen sinde før i et afrikansk land – lidt ligesom i Dubai….

Men ting tager tid i Afrika, hvor alt byggeri foregår på den helt gammeldags facon med E N mand og E N skovl. Dog har de faktisk gravemaskiner, men de erstatter jo snildt 15 mands arbejde i en uge, så de bruges kun nødigt og under tidspres ( – som ikke er et ord de kan stave til, endsige har oplevet ret tit;-)). Huset på billedet nedenfor er det hus, der var ved at blive bygget lige på den anden side af min baghave og som kun liiige var startet den første gang jeg så mit hus i foråret 2011 og som stadig ikke var i nærheden af at være færdigt og klar til indflytning, da jeg rejste derfra i 2013! Det er så lang tid den slags tager:-)

Mit gæt vil være at det måske – kun måske – var færdigt inden jul 2014…..

Sådan et hus-projekt tager sin form lidt andeledes end vi er vant til her fra Danmark, idet man ikke umiddelbart starter med at støbe soklen og så ellers går derfra, nej, man starter med at bygge en mur hele vejen rundt om grundstykket, som nok ses bedre på billedet længere nede…

Botswana - byggebranchen
H U N D R E D Å R S P R O J E K T E T
Botswana - byggebranchen
B E G Y N D E L S E N

Nå, men hvorfor muren først? Jo, for når byggematerialerne til selve huset begynder at ankomme, så er der brug for en vagt ved porten døgnet rundt, så intet bliver stjålet (at vagten så selv snupper lidt hist pist, der er bare hvad man må forvente;-)) og det er jo lettest at bevogte noget, hvor indgangen er lille, ikke?

Med muren oppe og vagten installeret i et shelter eller lille blikskur i et hjørne på grunden, kan udgravningen til sokkelen tage sin begyndelse og her er det så at det er godt at have en lastbil. En lastbil er alt hvad der har et lad, uanset størrelsen, så kan de bruges til transport af et eller andet og er i høj kurs. Enhver fremadstræbende afrikaner med en lille smule drive, har en truck, så han kan køre med varer om ikke andet så for andre og tage sig lidt betaling for det…

Vores truck blev brugt til ALT – også til at hente arbejdere i hver morgen ved den store rundkørsel ind til udstykningsområdet. Der skal cirka 10-15 mand med hver en skovl til at grave ud til sådan en sokkel, men så tager det også kun et par dage;-)

Hvis du undrer dig over om man bare sådan må bygge hvor som helst og hvad man lyster, så er svaret NEJ, det må man ikke. De er meget strikse og det er ikke så få huse, som er blevet jævnet med jorden, fordi Building Permit ikke var i orden. 

Det meste af seancen med at skaffe byggetilladelse klares med lidt ekstra Pula til inspektørerne og lidt snilde og slesk tale kommer man lagt med, så det er oftest kun en formssag, hvis man følger spillereglerne (som er korrupte), men mere om det offentlige system en anden gang. Mind mig også gerne om at jeg skal huske at give dig fortællingen om dengang jeg blev stoppet for speed-driving og blev snydt lidt;-)

Botswana - byggebranchen
D R E N G E N E A R B E J D E R

Midt i billedet herover kan du se førerhuset på vores ‘truck’ og stor er den bestemt ikke, men den har fragtet meget byggemateriale og mange mænd til og fra arbejde hver dag:-)

One Comment

  • J. Hansen

    Hej Tina. Rigtig spændende at læse om dine oplevelser i Afrika :-). Tak fordi du deler. Mange hilsner og god aften. Jytte

Jeg glæder mig til at læse din kommentar!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.