Afrika - mit eventyr

Familien Max bor i bushen

Familien Max bor i bushen og de er mange i familien, sådan cirka 40+, altså mor og far, børn og børnebørn og måske et enkelt oldebarn nu:-)

Botswana er jo en del af mig og den livserfaring, som jeg bærer med mig resten af livet og ind imellem kigger jeg på de fotos, jeg har fra min tid dernede og kan ikke lade være med at tænke på hvordan de mon klarer sig. Men det gør de helt sikkert, for det er nogle stærke, gode mennesker, som har gå-på-mod og bærer hinanden gennem livet, qua deres familiemønster.

I dag var det billedet her af en flok dejlige, glade unge mennesker – hvide og sorte – med hver sin baggrund, som bragte mig ned ad Memory Lane.

De hvide kommer fra Danmark og har et liv som de sorte ikke engang har set billeder af og de sorte har et liv, som de hvide får ondt i maven over, men fælles for dem alle er, at de er glade for lige netop sit liv, ingen misunder hinanden det liv de har, men nyder blot hinandens selskab og det dejlige vejr. Men de hvide unge mennesker tog hjem til Danmark med et uudsletteligt indtryk printet ind i hukommelsen for evigt, af et liv som er M E G E T sværere end det de selv lever herhjemme og med nogle billeder på nethinden, som gav dem tårer i øjnene mens vi var på besøg derude i bushen.

Det er da også hårde betingelser, at hønen som man kan ane bagved gryden i køkkenet aka bålstedet på et af billederne, den høne havde fået brækket vingerne så den ikke forsvandt inden aftensmaden skulle tilberedes og den skulle spises. Ja, det virkelige liv kom tæt på!

Familien Max bor i bushen
D E N Æ L D S T E O G D E N Y N G S T E
Familien Max bor i bushen
T Ø R R E S N O R E N
Familien Max bor i bushen
S T O R E B A D E D A G
Familien Max bor i bushen
K Ø K K E N E T
Familien Max bor i bushen
C U T I E P I E
Familien Max bor i bushen
F A M I L I E O V E R H O V E D E R N E

Denne her familie – Familien Max – besøgte jeg ofte mens jeg boede dernede. Inden et besøg var jeg altid en tur i supermarkedet for at købe mad til dem, dvs. jeg købte majsmel til at lave sadza af til dem og slik til børnene, som ikke rigtigt havde smagt det før. Familien levede af at dyrke vandmeloner og sælge dem på markeder og i vejkanten og så af de penge, som de voksne børn tjente ved forskellige jobs inde i Gaborone City (et meget seværdigt link til en video fra byen) et par stykker af dem endda på kontor:-) Men der skal mange penge til, selv i Afrika for at mætte så mange munde hver dag og der kommer hele tiden flere børn i familien;-)

Når jeg skulle komme på besøg, ville de altid vide det et par dage i forvejen, for de skulle jo i bad først! A L L E S A M M E N!! Skulle det nu være nget særligt tænker du nok? JA, når man bor i lerhytter så er et bad ikke hverdags kost, ikke engang ugentligt får de bad og når det endelig sker, skal der hentes vand i spande langt væk fra og det foregår i en balje! Alle bader i en balje 40+ personer i alt – det tager timer…..

Men de er altid glade og ønske sig kun lidt tobak, nogle Pula og snoller til ungerne:-) Måske kunne vi lære noget…….

2 Comments

  • Pia

    Dejligt at høre om dine minder fra Botswana!! Jeg kan huske engang jeg var i Burkina Faso, hvor jeg talte med en mand, som bare virkede så grundlykkelig, sine hårde vilkår til trods. Jeg spurgte hvor han fik sit gode humør fra, og svarede, meget tankevækkende: Vi er så fattige – så kan vi ikke også være triste!

    Jo, der er meget at lære…

Jeg glæder mig til at læse din kommentar!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.