Afrika - mit eventyr

Botswana – noget om tjenestefolk i huset…

Botswana - noget om tjenestefolk i huset...
H U S P I G E N E S T H E R

Botswana har en af verdens hurtigst voksende økonomier i øjeblikket og det ses og opleves meget tydeligt, når man bor og arbejder i landet. Det bygges overalt, beboelsseshuse- og ejendomme, kontorbygninger. Infrastrukturen vokser og breder sig langsomt, men sikkert. Men på trods af den store fremgang for landet (nogle vil endda sige, at det er negativt!) er de stadig 50-75 år bagefter vores udvikling her i Europa og derfor er befolkningen jo også stadig meget fattige, set med vore øjne. 

Nu er det så faldet nogle for brystet at jeg tidliger har nævnt, at jeg havde tjenestefolk, men jeg boede dernede….

Helt ærligt, så var det enormt svært for mig, overhovedet at skulle ansætte gartnere, huspiger, pool-guys, chauffør og så videre, til at begyde med, men Chigombe belærte mig at hvis jeg som hvid ikke ville have tjenestefolk, ville jeg blive betragtet af de indfødte som nærig eller endda underlig og lidt et dårligt menneske. Sagen er nemlig den, at for hver ansat man har, så hjælper man jo rent faktisk en hele familie med at få mad på bordet og tøj på kroppen – ham/hende jeg har ansat er måske den eneste person i hele familien, som har fast arbejde.

En af gartnerne for eksempel, cyklede ti kilometer hver dag på en cykel med kun E N pedal, for at arbejde for mig, med at vande have, hakke ukrudt og feje og alt muligt andet forefaldende. Vandingen alene tog 4-5 timer hver dag, da det foregik med en vandslange U D E N vandspreder og så er der altså langt rundt, når alt skal vandes grundigt på grund af tørken. Men i haven var græsset også altid grønt – det var meget prestigefyldt at have en grøn græsplæne, for det var jo et tegn på at man havde en gartner gående kun til at vande, næsten:-)

Botswana - noget om tjenestefolk i huset...
E S T H E R S S Ø N

En chauffør er et must, når man er ny-tilflytter til et så anderledes land. Det er praktisk taget umuligt at finde rundt, for de bruger jo ikke vejnavne, men område- og udstykningsnumre, dvs. Plot 32431 Dikgosi Drive i Extension 5 i Phakalane.…der boede jeg! Øhhhh, det er sørme ikke let at finde tilbage til når vejskilte er meget undervurderet, så en chauffør havde jeg også. Efter 1/2 års tid begyndte jeg selv at køre rundt, men skulle jeg noget på et officielt kontor eller ude i bushen eller i et område, jeg ikke havde været i tidligere så var det altid med chauffør, både som stifinder og som vagt.

Min huspige (på billedet øverst), Esther, var gift med chaufføren og de havde lille Tfadswa og fik Hazel mens jeg boede dernede. Esther kom hver dag og fejede og støvsugede (der er en helt fantastisk historie om at lære hvad en støvsuer er, men den får du en anden dag), støvede af og ryddede op, redte senge også videre. Nu tænker du nok at vi var nogle svin, siden det var nødvendigt, men du må forstå, at husene ikke har døre og vinduer, som lukker tætte som i Danmark og derfor blæste der hele tiden fint, rødt Kalahari-støv ind ad alle sprækker og lagde sig som et fint lag overalt. 

Til at begynde med vaskede hun også alt tøjet i et badekar med håndkraft som herhjemme for 50 år siden. Jeg undrede mig fra mit første besøg over hvorfor alle husene havde mindst E T badekar ofte to-tre tykker og her fik jeg så forklaringen. De elsker at gå i karbad, det er simpelthen den måde de altid har badet på og brusebad er stadig ret nyt for de fleste…Yderligere bruger de så badekarrene til tøjvask – tænk dig at sidde og knæle timevis nogle dage over en badekar kant, av av av….og derfor købte jeg som en af første store ting en vaskemaskine!!! Det krævede så også lige lidt instruktion, men Esther er en kvik pige og hun lærte det lynhurtigt, så nu skulle hun kun hænge tøjet ud på tøjsnoren hver dag. 

Sådan en maskinfuld tøj med både jeans og t-shirts tørrede på under to timer!!!! Hvad skal man så med en tørretumbler?

Botswana - noget om tjenestefolk i huset...
GÆ S T E B A D

6 Comments

Glæder mig til at læse din kommentar!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.