adventskransen 2022
Livsstil

Jule traditionerne på Sandgaarden

Jule traditionerne på Sandgaarden – ja, nu hvor vi har samtalen på de sociale medier, er det oplagt med et nyt blogindlæg om emnet, ikke?

Storfamilie

Altså, Rene og jeg har 5 børn tilsammen. Alle voksne og alle har en hustru, mand, kæreste og tre hold har børn. Når vi samler dem alle bliver vi lige 18 styks om bordet. Dertil kommer vores forældre, som vi heldigvis stadig har 3 af og et par søskende samt niecer med påhæng og børn. Det bliver til rigtigt mange mennesker, når man tæller dem alle.

Vores børn har jo alle har en anden forælder udover os. Deres hustruer, mænd og kærester har også familier og så har jeg ikke engang nævnt resten af familien. Ja, så kan det være svært, for ikke at sige umuligt, at samle alle på en gang til noget så vigtigt som f.eks. juleaften.

Derfor valgte vi for mange år siden at gøre julen anderledes. I stede for at insistere på, at være børn kommer til juleaften hos os, så holder vi en stor julefest her på Sandgaarden, den 4. søndag i advent hvert år. Så skal ingen føle, at de sviger os juleaften. Så er der for dem, ét par mindre at tage hensyn til den aften. Vi, på den anden side, kan holde en stille og rolig juleaften med vores forældre og de søskende eller andre familiemedlemmer, inklusive børnene selvfølgelig, som ikke skal være et andet sted den aften.

Det har givet os en ro i maven og jeg tror også at vores børn er glade for det, for det gør deres egne puslespil med juleaften lettere. Det her inkluderer iøvrigt også julefrokoster i juledagene. Vi holder simpelthen ingen, for vi har jo lige holdt en stor julefest for et par dage siden. I stedet glæder os til den dag, hvor vores børn begynder at invitere til julefrokoster. Kan I mærke presset, børn?!?

Den store julefest

Julefesten starter ca. kl. 15, hvor vi har tændt bål i haven. Så kan der svitses skumfiduser og pølser over ilden, mens mørket sænker sig over Sandgaarden. Vi spiser også æbleskiver og drikker gløgg og varm kakao. Når det så er blevet helt mørkt, skal der selvfølgelig danses om træet. Det foregår ude i vores store hall, hvor træet står hvert år. Vi traver og synger os igennem de allermest kendte julesange og mens vi løber rundt til “Nu er det jul igen…”, plejer det at banke på loftlemmen, som er lige over juletræet.

Det er hvet år lige svært og skidesjovt, at få Rene klædt ud som julemand og bagefter få ham uset op på loftet uden at børnene ser ham. Deroppe har vi laver julestue med julemænd, kælk og rotter om et fad risengrød med smørklat i. Jeg laver lyskæder og en bluetooth højttaler med julesalmer, som jeg kan styre nede fra huset, uden at børnene opdager det.

Efter et par bank “opdager” vi hvor lyden kommer fra og åbner loftlemmen og den modigste kravler først derop og ret hurtigt følger vi alle efter. Selv de yngste, som i år er 2 år, har været med på loftet, siden de blev født.

Julemanden kommer

Nå, men julemanden sidder så deroppe med en juleøl, langt nede ad gangstien, under stråtaget. Børnene har de største øjne i verden, når de ser ham og en efter en går de hen til ham og får sine julegaver. Det er bare det skønneste øjeblik hvert eneste år. Indtil nu er det kun Izabell på 11 år, som har opdaget, at Rene altid er væk, når julemanden banker på;-) Men hun har lovet ikke at sige noget til de andre…..

Når julemanden har delt gaver ud, skal vi have grillet noget aftensmad og der hænger som regel en flæskesteg og roterer på grillen og så får vi pølser og så videre. I år laver jeg flæskestegs-burgere til os, har jeg tænkt. Vi prøver at give det hele lidt JUL, uden andet bliver en rigtig dansk julemiddag og det lykkes som regel ret godt.

Sidste år gik de sidste hjem ved midnatstid, efter at vi var gået ud i orangeriet for at hygge videre, da alle dem med små børn var kørt hjem. I år er det jo almindelig arbejdsdag om mandagen, så det begrænser jo festligehederne en del. Men sådan er det nogle år, desværre…

Så pyntes der op til jul

I år er jeg tidligere på dem, med nogensinde fær med pyntning og alt det der. Allerede for en uge siden købte jeg adventskrans og dekorationer og i denne uge har jeg pyntet op overalt. Jeg mangle kun lige et par småting hist og jer. Ja, selv prisme lysekronen i orangeriet er blev pudset. Alle knapt 100 prismer…er du vimmer, et tog lang tid.

Som I kan se, er jeg ikke til ‘rød’ jul. Jeg holder det i guld, grønt, sølv og naturens materialer, som passer perfekt her til Sandgaarden. Jeg er også til genbrug i julen. Vores jule pynt er helt tilbage fra dengang vi boede ind i byen. Da vi flyttede herud købte jeg en hel masse pynt lavet af naturmaterialer, som passer virkeligt godt her til. Det tager jeg frem hvert år og køber kun få nye ting hvert år. Ikke fordi vi mangler julepynt, men mere fordi det er hyggeligt at tilføje lidt nyt til samlingen og give huset et lidt skiftende udtryk fra år til år.

Hvert år bager jeg også rets julekage. Da Rene jo er diabetiker, er han aldeles ligeglad med kage, men resten af familien elsker kage. Derfor finder jeg en ny opskrift hvert år og så er det den vi spiser hele julen.

Det er det samme med pynt til juletræet. Det er det samme hvet år, tilsat lidt nyt og det er super hyggeligt. Mon træet forsvinder under al pynten på et tidspunkt…?

Traditioner har vi året rundt

Jule traditionerne på Sandgaarden er i sandhed blevet til traditioner og det elsker jeg så meget. Når vi nu er en sammenbragt familie, er det virkeligt vigtigt, at få skabet nogle gode traditioner. Vi har jo også andre traditioner for resten af året, men dem kommer jeg nok omkring i et andet indlæg.

Herunder for I lige lidt fotos fra de sidste par år, selvom det jo unægteligt har været lidt anderledes under Corona’en.

dækket op til fest på sandgaarden

årets julekage 2019

i al sin pynt

da her var havenisser

hygge om bålet i december

godt far er med

leonora og mor

lille Izabell

bålhygge december 2021

de to små

så griller vi

der er dækket op overalt

når langbordet er for kort

velkommen til

melder klar ved bålpladsen

kransen 2022

alle prismer er pudset

så hyggeligt

fine

sølvhjortene er fast inventar

jule fad i tre lag

her er hyggeligt nu

julefadet 2022

elsker de her opstillinger

jeg har 5 glas juletræer

dadelgrenen lever endnu

de små julekyllinger

Har du jule traditioner?

4 Comments

Jeg glæder mig til at læse din kommentar!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.