Livsstil

Jeg lider af ‘Den oversete sygdom’

Jeg lider af 'Den oversete sygdom'
m i g s o m t r æ t

Jeg lider af ‘Den oversete sygdom’ – lavt stofskifte som der de senere år heldigvis er kommet mere og mere fokus på fra lægernes side og medierne har også været relativt flinke til at skrive om sygdommen.

Jeg er godt helt med på, at der er adskillige oversete sygdomme i verden som også fortjener meget mere fokus end de får allerede, men grunden til at jeg fokuserer på lige netop lavt stofskifte er, at jeg blev ramt af sygdommen for over 15 år siden,  ligesom den også ramte Ida Krak  da hun var ung og derfor har levet i over 25 år med sygdommen og dens følgevirkninger. Jeg linker til artiklen om Ida og hendes kamp mod sygdommen og systemet, fordi hendes sygdomsforløb ligner mit vildt meget og jeg blev bare helt glad indeni da jeg læste hendes forløb, for præcist ligesom hun, så har jeg altid levet ‘low’ med Hypothyreose, fordi det er en usynlig ting, som er svært at forklare for andre mennesker uden at de tror, man er lidt hypokoner eller noget eller siger at det forstår de da ikke for jeg ser jo sund og rask ud:-)

Jeg taler faktisk aldrig rigtigt om, at jeg tager dagligt medicin for en alvorlig sygdom og jeg har heller ikke regnet sygdommen rigtigt ind i lit liv i forhold til hvordan jeg har valgt at leve, både kost- og motionsmæssigt, sådan på det bevidste plan, men på en eller anden ærkelig måde så har jeg nok altid ubevidst følt, at jeg bør træne moderat dagligt og spise og drikke fornuftigt og sundt, som om min krop og hjerne godt ved hvad der er bedst for den. Når jeg så i perioder ikke har været helt så flink ved mig selv, så er jeg blevet straffet ret hurtigt med lammende træthed, dårlig hukommelse og general slaphed i kroppen.

Af de gængse symptomer har jeg haft og har langsom hjerterytme, nedsat appetit, dårlig hukommelse (let), til tider koncentrationsbesvær når jeg er træt, hæs og dyb stemme, struma (men den forsvandt efter kort tids medicinering) og jeg synes selv at det er billigt sluppet;-)

De mest almindelige symptomer på lavt stofskifte er:

 • svag og langsom hjerterytme
 • muskelsvaghed
 • nedsat appetit
 • øget vægt
 • depression
 • dårlig hukommelse
 • koncentrationsbesvær
 • fortykket hud
 • forstoppelse
 • hæs og dyb stemme
 • struma (forstørret skjoldbruskkirtel)

De øvrige symptomer har heldigvis jeg aldrig haft, men det er også helt vildt forskellig fra person til person hvordan man rammes.

Helle Sydendal som også er blogger, har skrevet bogen “Få livet tilbage – en bog om lavt stofskifte”. Ud over at hendes bog er et must, hvis man har lavt stofskifte så skriver hun skidegodt på sin blog om småt og stort i den verden som handler om stofskifte problematikken. Læs lige med ovre hos hende, hvis du vil vide mere om denne her skjulte sygdom.

Der findes også rigtigt mange gode Facebook grupper for de forskellige slags stofskiftesygdomme, både danske og udenlandske, så bare surf rundt derinde og find den om passer på dig selv, hvis du er så heldig som jeg også at have denne her en sygdom…Der dover er der gode sider om emnet at finde på resten af internettet og videnskaben ved efterhånden en masse om den oversete sygdom, som kan gøre et menneske helt invalid, hvis man ikke passer på og tager sin medicin og lever efter forskrifterne. Bonus info her kunne være at medicinen som jeg dagligt tager, er i kategorien livsvigtig medicin og derfor er den meget billig på linie med insulin…

Nå, det var vist nok pyller om mig og mit stofskifte – op med håret og afsted! 

Jeg lider af 'Den oversete sygdom'
n e e d i s a y m o r e?

One Comment

Jeg glæder mig til at læse din kommentar!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.