Afrika - mit eventyr

Botswana – et autoværksted…

Botswana - et autoværksted...
K H U M E L O

Botswana er et land hvor det at være hvid er lig med at man har penge, mange penge, flere penge end en en sort mand nogensinde kunne drømme om at få. Sådan ser verden i hvert tilfælde ud fra en sort mands perspektiv:-)

At virkeligheden nok er en lidt anden, kommer han aldrig til at forstå og hans opfattele er da også logisk, når man ser hvordan de hvide i Afrika klarer sig i forhold til de sorte. I Botswana er det ud over de velhavende indfødte Batswana (flertal for Motswana, som er betegnelsen for en indbygger i Botswana), som styrer landet, Inderne og Kineserne som ejer langt de største virksomheder. Inderne bygger ejendomme og udlejer til virksomheder, mens kineserne står for detailbutikkerne. Der er oceaner af kinesiske butikker med alt muligt ragelse til ingen penge og afrikanerne lapper det i sig som slik i stedet for at spare pengene op og købe noget med en længere holdbarhed!

Når man så som hvid kommer til landet og starter en virksomhed op, som f.eks. et autoværksted og et byggefirma, så ser de på en som var man solen selv—-og det forpligter jo, i hvert tilfælde i min verden:-)

Hvorfor blev det også til et autoværksted?

Jo, som en del af planlægningen af flytningen til Botswana, skulle der lejes et hus og bil og mange andre praktisk ting, som letter hverdagen. Eftersom Botswana er et forhenværende engelsk protektorat, har man stadig venstrekørsel i landet, dvs. at bilerne har rattet i højre side! DERFOR importeres der vanvittigt mange biler fra England og Singapore til Botswana….og helt tilfældigt blev min første bil dernede en Volvo S60, importeret fra England og nu skal sådan en bil jo have service – og især i et land med subtropisk klima er der behov for at servicere sin bil, da både solen og varmen er meget hård ved bilerne.

Fra bilen blev købt og til jeg flyttede derned gik der 1 år tid og i den perioden blev bilen ‘passet’ af den lokale Projektleder og han er en økonomisk mand, så han fandt en mekaniker, som kunne reparere specielt Volvo’er, da han var udannet på det som svarer til Volvo Danmark, bare i Bots hvor det hedder Barloworld. Altså en meget kvalificeret mekaniker til jobbet – Dlamini er hans navn:-) Hans ‘værksted’ var under et akacietræ lige uden for byen på kanten af bushen!:-) Fantastisk, så lidt man egentligt har behov for…..

Botswana - Et autoværksted...

 

 Nå, men sådan kunne han selvfølgelig ikke arbejde, mente jeg og min forretningspartner og i løbet af et par uger havde vi lejet et lokale, som man kunne drive værksted fra, ansat 5 ‘mekanikere’, 1 kontorpige og en huspige til stedet. De var alle ellevilde og fik rigtige ansættelseskontrakter, arbejdstøj og gratis frokost, som jeg hentede til dem hver dag, sukker til theen og hygiejniske toiletforhold med rindende vand, ja, kort sagt, alt hvad vi har i Danmark, blot lidt mere simpelt, men stadig 8 niveauer op fra, hvor de var inden da…

Det var et sjovt og vildt projekt at sætte i søen, mest fordi det var mennesker, som var u-uddannede på nær en og som var meget fattige og som derfor først og sidst var interesserede i pengene og ikke sagen…Derfor var det også nødvendigt for mig at forholde mig til dem på en kontant og forretningsmæssig måde, så de ikke løb om hjørner med mig – og så gjorde de det alligevel hele tiden;-)

F.eks. med hensyn til sukker! Raffineret sukker er en luksus for dem og jeg købte jo bare et kilo sukker til fri afbenyttelse….Gæt hvad, efter 3 dage var det væk!!! ET KILO SUKKER til 8 mennesker, væk på 3 dage….crazy:-) Så holdt jeg et foredrag om sukker, om hvad sukker kan gøre af skade ved din krop og hvorfor man skal spise sukker med måde – det var som at slå vand på en gås!!! De grinede sig til mavepiner allesammen og fattede NUL …. Resultatet af den historie blev at sukker blev rationeret, øv…..

De fik betalt frokosten hver dag og jeg gjorde meget for at få dem til at forstå, at det rent faktisk var en del af lønnen, men den kobling forstod de heller ikke. Ej heller bruger man ur i Afrika og derfor møder man jo på arbejde, når vejret og transportmulighederne tillader det!!! Pisse anstrengende, når man man har kunder, som forventer at få sin bil kl. 15  en given dag og to ud af flokken ikke et mødt klokken 9, pga. blæst eller en punkteret bus. Nå, jeg opfandt så en regel, som hed at hvis man kommer for sent, så får man ingen frokost den dag! Det virkede!!!! Alle kom til tiden – kl. 7.00 sharp – derefter og var glade. Tror sgu bare de har brug for at man stiller nogle krav til dem og ikke ‘føler’ for meget….

Botswana - Et autoværksted...
T U E L O – K O N T O R P I G E N

Botswana - Et autoværksted...

Samtidig med at man skal være kontant, skal man respektere at Motswanaerne er nogle stolte folk, som man ikke skal undertrykke, men undervise og derved give dem styrken til at flyve selv bagefter. Det synes jeg faktisk lykkedes meget godt med de drenge og piger, som arbejdede på autoværkstedet for mig og jeg endte med at blive slags mor og mentor for dem alle, både arbejdsmæssigt og personligt og det var skønt at se dem blomstre og blive trygge og yde en indsats med stolthed:-)

Uhhhh, nu løber tiden igen af med mig og du skal endelig skrive, hvis der er noget du gerne vil have uddybet:-)

2 Comments

  • Jane

    Hej Tina,
    Det er nogle spændende indlæg du har lavet om din tid i Botswana, det kan jeg rigtig godt lide at læse om. Det er muligt at jeg har misset det i starten, men hvorfor var det du rejste derned?
    Var du alene på rejsen og hvad har denne fremmede kultur lært dig, som du kunne tage med dig hjem til DK?

Jeg glæder mig til at læse din kommentar!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.