Livsstil

En mormors tanker om amning..?

 

En mormors tanker om amning..?
lånt foto

En mormors tanker om amning..? En af mine facebook venner, som er jordemoder, delte et opslag med et debatindlæg fra Politiken, og jeg er bare nødt til at give mit besyv med. Til info kan jeg oplyse, Ditte Bach er jordemoder og stifter af Det Private Barselshotel. og hun giver i indlægget udtryk for sine tanker og bekymringer omkring amning i fremtiden.

Som mor til 3 og nu også mormor til flere, mener jeg faktisk godt at jeg kan tillade mig at have en holding til amning. Jeg ammede ikke selv mine piger mere end 3 uger pr. stk., af forskellige årsager såsom brystbetændelse og underlige brystvorter, som bare ikke er skabt til amning. Guderne skal vide, at jeg prøvede og prøvede og  græd og græd, men lige lidt hjalp det – jeg kunne ikke få det til at fungere. Så alle mine børn er flaskebørn og ved I hvad? De er sgu alle sunde og raske – i hvert tilfælde kan deres eventuelle fejl og mangler ikke henføres til manglende amning;-)

Allerede da jeg fødte mit tredje barn i 1990 var det blevet moderne, at man som flergangfødende skulle rejse sig fra barsels sengen og tage hjem senest 6 timer efter fødslen, hvis den altså vel og mærke var forløbet inden for det normale. Det er simpelthen en kæmpe fejl af sundhedssystemet, at man antager at en nybagt mor (uanset hvor mange babyer hun ellers har født) bare lige starter amningen op på 3. dagen uden nogen hjælp. Den eneste hjælp  der gives er barnets far, som måske/måske ikke er på 14 dages mere eller mindre tvungen barselsorlov og som jo da bestemt er den sidste i verden til at kunne komme med rådgivning omkring amning – stakkels nybagte fædre synes jeg egentligt, for de står med en grådlabil nybagt mor og I N G E N som helst viden på området…Ellers kan man forsøge om man kan komme i kontakt med en sundhedsplejerske, som kun besvarer mails og telefoner i ganske korte tidsrum og på helt bestemte dage i ugen, så det er jo næsten en umulig opgave at få kvalificeret hjælp, når der opstår ‘nødsituationer’ i de små hjem….

Som Ditte Bach ganske rigtigt skriver, var det i gamle dage mødrene og bedstemødrene, som lærte amningens kunst videre til de nybagte, så blev det hospitalernes opgave og nu står de nybagte selv med opgaven. Jeg er helt med på, at graviditet og fødsel ikke er en sygdom, men nogle ting tager bare tid – som f.eks. at komme til hægterne igen efter en fødsel, både fysisk og mentalt. Det er nok ikke uden grund at man i gamle dage lå i ‘barselsseng’ i 10 dage, mens naboen, moren, bedstemoren eller tanten gik til hånde i husholdningen, så den nybagte mor kunne få ro til at få gang i amningen og få kroppen på plads igen i ro og mag, inden hún skulle i gang med at køre hele foretagenet selv. Det er så denne opgave vi har overgivet til en nybagt far, god damn it!! Selv i de afrikanske lande jager man sgu da ikke rundt med mødre som lige har født….

Når man så dertil lægger, at nutidens nybagte mødre, kun har S Å lidt tid inden de skal ud på arbejdsmarkedet igen efter barslen, så synes jeg faktisk at det er respektløst og uden omtanke overhovedet, at vores sundhedssystem er skruet sådan her sammen. Jeg kan ikke lade være at tænke, at disse her fuldstændigt respektløse regler må være skabt sammen af nogle mennesker, som i hvert tilfælde ikke selv har født, correct me if I’m wrong….

Kan vi godt snart få nogle bedre betingelser for vores nybagte forældre i det her land???

Jeg glæder mig til at læse din kommentar!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.